V občinah Žirovnica in Jesenice so prebivalci v zadnjih mesecih že tretjič prejeli opozorilo o obveznem prekuhavanju vode iz vodovodnega sistema Završnica. Sistem, ki oskrbuje približno 10.000 uporabnikov, se spopada z mikrobiološkim tveganjem, ki ga v Javnem komunalnem podjetju JEKO po lastnih besedah “ne obvladujejo več”.
Voda, ki izvira izpod vrhov Karavank in je dolga leta veljala za izjemno čisto, zdaj vse pogosteje vsebuje fekalne bakterije Escherichia coli in enterokoke.
“Doma kupujemo flaširano vodo, položnice komunalnega podjetja JEKO-IN pa so vsak mesec višje, brez rešitev v praksi,” po poročanju portala Žurnal24 opozarja prebivalec Žirovnice.
Težave so se prvič pojavile po ujmi avgusta 2023. “Takrat smo na vodnem viru prvič izolirali fekalne bakterije Escherichia coli in izdali ukrep prekuhavanja pitne vode,” za omenjeni medij pojasnjujejo v podjetju JEKO. “Fekalne bakterije izvirajo iz človeškega ali živalskega blata in predstavljajo mikrobiološko tveganje za uporabnike pitne vode.”
Po ujmi so izvajali pogostejši monitoring, predvsem po močnejših nalivih. Meritve so pokazale, da se težave pojavljajo predvsem jeseni in spomladi, ko so padavine obilnejše. Analize vzorcev za JEKO sicer opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Kranj, nadzor pa poteka tudi v okviru državnega monitoringa ministrstva za zdravje.
Možni vzroki in iskanje izvora
Kot pravijo v komunalnem podjetju, je možnih povzročiteljev več: “Potencialno možni povzročitelji mikrobiološkega onesnaženja so lahko predvsem pašništvo, turizem, planinske koče, vikendi ali divjad, natančnega vzroka pa ni mogoče opredeliti.” Dodajajo, da bi bilo izvor bakterij mogoče natančneje določiti s t. i. metodo GenBac3, vendar so bili dosedanji vzorci premalo obremenjeni z bakterijami, da bi to izvedli.
Z novembrom bo tako po poročanju portala Žurnal24 na zajetju uvedeno kloriranje pitne vode, kar naj bi zagotovilo varnost za uporabnike. “Kloriranje je trenutno edina možna rešitev. Gre za nadzorovan postopek, pri katerem stalno preverjamo učinkovitost postopka in zagotavljamo, da je morebitno onesnaženje s stranskimi produkti razkuževanja čim bolj omejeno,” pojasnjujejo v JEKO.
Domačini pa se sprašujejo, zakaj se ne išče neposrednega vira onesnaženja in ali bodo morali na klorirano vodo računati tudi dolgoročno.
V podjetju odgovarjajo, da je kloriranje le začasen ukrep: “S tem bomo pridobili čas za dolgoročno rešitev in varno vodooskrbo.” Končna rešitev naj bi prišla z gradnjo novega vodozbirnega objekta Završnica, kjer bo nameščena tudi UV-naprava za dezinfekcijo vode.
Nevarnost okužb
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se okužba z E. coli lahko pojavi od osem do 48 ur po zaužitju okužene vode. Znaki so napet trebuh, slabost, krči, bruhanje, driska in povišana temperatura. Bolezen običajno izzveni v nekaj dneh, a lahko pri bolj nevarnih sevih pride do zapletov, kot je hemolitično-uremični sindrom (HUS), ki povzroči odpoved ledvic in slabokrvnost. Posebej ranljivi so otroci in starejši.













