Aktualno

Edinstvena zgodba na štajerskem: Prva Kitajska kmetija v Sloveniji

Na slikovitih pobočjih Kozjaka nad Pesnico se razvija projekt, kakršnega Slovenija še ni videla. V sodelovanju s Kitajskim društvom Slovenije, Univerzo v Gorici in pod okriljem evropske pobude Culinary Trail of the Ethnic and Local Cuisine in the Danube Region (Colinarium), nastaja edinstven prostor, ki prepleta kulinariko, trajnost, izobraževanje in medkulturni dialog.

Kaj bo kmetija ponujala?

Po besedah članov Kitajskega društva Slovenije bo »Kitajska kmetija živ laboratorij permakulturnega pristopa – prostor, kjer se bodo obiskovalci učili, okušali in odkrivali globljo povezavo med človekom in naravo.« Kmetija bo pridelovala ekološka zelišča in tradicionalno kitajsko zelenjavo, obenem pa bo gostila številne delavnice, raziskovalne poti za otroke in odrasle ter interaktivne prikaze trajnostnega načina življenja.

Poseben poudarek bo na povezanosti s Kitajskim vrtom, ki bo omogočal samooskrbo z eksotičnimi zelišči. Ta bodo našla pot tudi v krožnike izbranih restavracij po Sloveniji.

Prva stoletna jajca v Evropi – gastronomija, ki piše zgodovino

Poleg kmetijskega projekta Kitajsko društvo Slovenije postavlja nove mejnike tudi v kulinariki. Restavracija U Sushi, ki jo vodi kuharski mojster Shi Dahai, znan po ljubljanski restavraciji Big Panda, je kot prva v Sloveniji začela ponujati avtentično pripravljena stoletna jajca – pi dan.

Gre za fermentirano jed, pripravljeno po tradicionalnem receptu, ki se je prenašal iz generacije v generacijo. Brez prilagajanja evropskim okusom simbolizira čas, spoštovanje in bogastvo umamija. S tem je Slovenija postala prva evropska država, ki priznava in sprejema originalne fermentacijske tehnike vzhodne Azije.

Ko bo Kitajska kmetija uradno odprla svoja vrata, bo obiskovalcem ponudila vpogled v pripravo stoletnih jajc – neposredno na kmetiji, kot del žive dediščine in avtentične gastronomske izkušnje.

Močna raziskovalna in pedagoška podlaga

Projekt ima tudi pomembno izobraževalno dimenzijo. V sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici je Kitajsko društvo Slovenije zasnovalo program, ki raziskuje vpliv kitajske kulinarike na lokalno okolje ter njeno vlogo v širšem kontekstu Podonavske regije.

Obisk delegacije FUDŠ v prostorih društva je dodatno potrdil skupno zavezanost k razvijanju gastronomskega dialoga in sodobni predstavitvi kulturne dediščine kitajske skupnosti – na dostopen, vključujoč in inovativen način.

Slovenija kot del evropske kulinarične poti

Kitajska kmetija je del širše evropske zgodbe Colinarium Trail, ki pod okriljem programa Interreg Danube povezuje več kot 30 etničnih skupnosti – od judovske do romske – in išče načine, kako njihovo kulinarično dediščino vključiti v trajnostni turizem. Slovenski projekt izstopa zaradi poudarka na permakulturi, izobraževanju in vključevanju vzhodnoazijskih praks v lokalno okolje.

Cilj projekta je ustvariti transnacionalno kulinarično pot, ki preko digitalnih platform obiskovalcem ponuja poglobljeno, multimedijsko izkušnjo, hkrati pa promovira kakovostne izdelke primarnega sektorja.

Otvoritev kmalu

Kitajska kmetija bo kmalu odprla svoja vrata. Obiskovalcem bodo na voljo vodeni ogledi, degustacije, kulinarični večeri in izobraževalne delavnice.

»Naš cilj je dolgoročen – ustvariti prostor, kjer se srečujeta vzhodna modrost in zahodna inovativnost, in kjer hrana ni le obrok, temveč izkušnja, zgodba in most med kulturami,« so sklenili pobudniki projekta.

Delitve: