Tretji dan 63. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA prinaša bogat preplet konjeniških revij, strokovnih ocenjevanj in praktičnih prikazov. Ponedeljek je tradicionalno rezerviran za bolj strokovno naravnane vsebine, a tudi družine in ljubitelji konj bodo prišli na svoj račun. Maneža bo ves dan živela v znamenju preskakovanja zaprek, predstavitve konjskih vpreg in revije pasem, v dvoranah pa bodo podeljevali priznanja najboljšim mlečnim, mesnim in sadno-pijačnim izdelkom. Hkrati bo obiskovalce spremljal pester kulinarični program, prikazi varnega dela v gozdu in možnost, da od blizu spoznajo življenje slovenskega podeželja.
Konjeniški praznik v maneži
Če so bile nedeljske točke namenjene predvsem avtohtonim pasmam in lipicancem, bo ponedeljek zaznamovalo športno tekmovanje: preskakovanje zaprek. Konjeništvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, a tekmovanja v preskakovanju zaprek sodijo med discipline, ki so v zadnjih letih doživela pravi preporod. V maneži v Gornji Radgoni se bodo v ponedeljek zbrali domači in tuji jahači, ki bodo s svojimi konji pokazali izjemno usklajenost, natančnost in eleganco.
Tekmovanje bo obiskovalcem ponudilo priložnost, da se seznanijo s kompleksnostjo tega športa: od priprave konja, ki mora biti v vrhunski fizični pripravljenosti, do vloge jezdeca, ki mora obvladati vsak gib in preskok. Gre za enega redkih športov, kjer človek in žival tvorita neločljivo ekipo. Organizatorji poudarjajo, da želijo s to disciplino širši javnosti približati konjeništvo kot šport, ki presega tekmovanje – gre tudi za kulturo, tradicijo in odgovornost do živali.
Ob preskakovanju zaprek bo v maneži ves dan potekala še revija razstavljenih konj ter vožnje s konjsko vprego. Poseben poudarek bo na konjih različnih pasem, ki so oblikovale življenje na slovenskem podeželju. Od slovenskega hladnokrvnega konja do kasačev in lipicancev – vsak od njih ima svojo zgodbo, ki jo bodo strokovni komentatorji približali obiskovalcem.
Prestižna ocenjevanja prehranskih izdelkov
Ponedeljek bo pomemben tudi zaradi slavnostne podelitve priznanj na treh velikih mednarodnih ocenjevanjih: 29. ocenjevanju sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, 39. ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov ter 46. ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov. Ta ocenjevanja so del sejma AGRA že desetletja in so v strokovnih krogih izjemno cenjena. Gre za priložnost, da proizvajalci pokažejo kakovost svojih izdelkov, hkrati pa je to tudi spodbuda za izboljšave in inovacije.
Sadni sokovi in brezalkoholne pijače, ki bodo prejeli priznanja, bodo obiskovalci lahko tudi degustirali. V času, ko se vedno bolj poudarja pomen zdrave prehrane in zmanjševanja vnosa sladkorja, ocenjevanja dajejo prednost izdelkom, ki združujejo kakovost, naravne sestavine in inovativnost. Mlečni izdelki, ki jih ocenjujejo, so prav tako pokazatelj bogate slovenske mlečne tradicije – od masla in sirov do jogurtov in specialitet z dodano vrednostjo. Pri mesnih izdelkih pa bo strokovna komisija pozornost namenila tako kakovosti mesa kot tudi inovativnim pristopom pri predelavi.
Svečana podelitev priznanj bo poskrbela za slavnostno vzdušje, v katerem bodo proizvajalci dobili potrditev, da njihovi izdelki sodijo v sam vrh. To ni pomembno le za posamezna podjetja, temveč tudi za slovensko živilsko industrijo kot celoto, saj priznanja s sejma AGRA nosijo težo tudi v tujini.
Varno delo v gozdu kot osrednje sporočilo
Eden od stalnih poudarkov ponedeljka bo demonstracija varnega dela z motorno žago, ki jo bodo pripravili strokovnjaki Zavoda za gozdove. Čeprav se zdi, da gre za obrobno dogajanje, je pomen prikaza izjemen. Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi, kjer lesna industrija predstavlja pomemben gospodarski steber. Delo z motorno žago pa je kljub vsemu še vedno eno najbolj tveganih. Praktični prikazi varnega dela zato niso namenjeni le lastnikom gozdov, temveč vsem, ki imajo opravka z lesom. Obiskovalci bodo spoznali najnovejše varnostne standarde, opremo in tehnike, ki zmanjšujejo možnost nesreč.
Kulinarika, ki povezuje
Ponedeljek na AGRI bo bogat tudi na kulinaričnem področju. Agrina tržnica bo ponujala izdelke, ki so prejeli priznanja kakovosti. Obiskovalci bodo lahko okušali izdelke s slovenskih kmetij, ki ponazarjajo pestrost naše kulinarike: od medu in vin do mesnin in mlečnih specialitet. V dvorani D4 bo potekal kulinarični dogodek »Jedi iz jagnjetine«, kjer bodo kuharski mojstri predstavili, kako raznovrstno je mogoče pripraviti meso drobnice. Jedi, ki nastajajo na takšnih predstavitvah, niso namenjene le okušanju, temveč tudi navdihu za domačo kuhinjo.
V Vinskem hramu bo potekala vodena degustacija nagrajenih vin z ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona 2025. Vinska kraljica bo obiskovalce popeljala skozi okuse in vonje najboljših slovenskih vin, ki so dokaz, da Slovenija spada med vinarske velesile, čeprav je po obsegu pridelave majhna država. Vsak požirek bo zgodba o tradiciji, terroirju in strasti do trte.
Razprave in strokovna srečanja
Tako kot vse dni sejma bo tudi v ponedeljek veliko priložnosti za strokovne razprave. V dvoranah se bodo srečevali strokovnjaki iz različnih področij, od kmetijske politike do tehnologij v pridelavi hrane. Poseben poudarek bo na prihodnosti slovenskega kmetijstva, kjer se vedno bolj poudarjata digitalizacija in trajnost. Organizatorji izpostavljajo, da je AGRA prostor, kjer se snujejo strategije za prihodnost podeželja. »Tu se srečajo znanje, praksa in vizija. Brez tega ni mogoče graditi trajnostnega kmetijstva,« pravijo pri Pomurskem sejmu.
Ponedeljek kot dan povezovanja
Čeprav bo ponedeljek v znamenju strokovnih vsebin, pa bo sejem kljub temu ostal privlačen tudi za širšo javnost. Otroci bodo uživali v Vrtcu malih živali, kjer bodo spoznali domače živali in se učili, kako zanje skrbeti. V bujnih sejemskih vrtovih bodo obiskovalci dobili praktične nasvete za vrtnarjenje, vrtnarji pa bodo delili izkušnje, kako gojiti rastline na trajnosten način. Na stojnicah bodo podjetja predstavljala najsodobnejšo kmetijsko mehanizacijo in inovativne tehnološke rešitve. In seveda – povsod bo prisotno kulinarično razvajanje, ki je postalo eden od zaščitnih znakov sejma AGRA.
Celoten ponedeljkov program z vsemi urniki najdete v uradnem dokumentu: PROGRAM AGRA 2025 (PDF).