AktualnoGospodarstvo

Ali slovenskim gospodinjstvom grozi nov cenovni šok ob nakupu hrane?

Cene hrane se v Sloveniji ponovno zvišujejo – in to v času, ko so gospodinjstva že tako pod pritiskom višjih življenjskih stroškov. Veste, katera živila so se najbolj podražila? Odgovore najdete v članku.

Jesenske podražitve hrane

Gre za kombinacijo različnih dejavnikov: gospodarskih, sezonskih in globalnih, med katere lahko štejemo spremembe na področju energentov, uvoza, letine, transporta ter marže.

Po podatkih SURSA so se cene življenjskih potrebščin septembra na letni ravni zvišale za 2,6 odstotka. V istem mesecu prejšnjega leta je bila letna stopnja inflacije 0,6-odstotna. K letni inflaciji so največ, 1,3 odstotne točke, prispevale prav podražitve hrane in brezalkoholnih pijač (za 7,0 odstotkov).

Govedo za 17,5 odstotkov dražje

SURS je nedavno objavil tudi podatke, ki vse bolj kažejo na novo realnost vsakomesečnega višanja cen hrane.

Cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih so se v primerjavi z avgustom lani dvignile povprečno za 9,7 odstotkov. Živali in živalski proizvodi so bili dražji za 14,1 odstotkov. Cene živali za zakol pa so porasle za kar 17,5 odstotkov. Glavni razlog za to se nahaja predvsem v višjih cenah goveda. Živalski proizvodi so se tako podražili za desetino.

Letne stopnje rasti cen kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih, Slovenija (Vir: SURS)

Sadje dražje za 16,3 odstotkov

Podatki statističnega urada še kažejo, da so rastlinski pridelki bili dražji za 2,3 odstotkov. Najizraziteje, 16,3 odstotkov, so porasle cene sadja. Prav tako višje so bile cene vina (za 9,5  odstotkov) in žit (za 6,1 odstotkov). Po drugi strani pa so se zelenjadnice in krompir medlepa živine porasla za tretjino in mleka za petino

Skupna vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov se je na medletni ravni dvignila za 13,5 odstotkov. V skupini živinoreja je odkup vrednostno porasel za skoraj petino. Najizraziteje je narasel pri živini (za 33,5 odstotkov) in mleku (za 20,5 odstotkov), višji vrednosti sta bili doseženi tudi pri perutnini in jajcih.

Cene hrane v nebo

Podražitve hrane v Sloveniji niso naključen pojav, temveč posledica tržnih pritiskov, dražje proizvodnje in negotovih razmer na svetovnih trgih. Čeprav se nekatera živila občasno pocenijo, podatki jasno kažejo, da trend rasti cen vztraja – zlasti pri mesu, mleku in sadju. Za potrošnike to pomeni previdnejše nakupe, za proizvajalce pa izziv, kako obdržati ravnovesje med stroški in dostopnostjo hrane. Če se gospodarske razmere ne stabilizirajo, bodo podražitve hrane v prihodnjih mesecih verjetno postale stalnica – in ne več izjema.

Delitve: