Na AGRI se je, poleg številnih slovenskih ponudnikov in razstavljavcev, predstavila tudi severnoafriška Alžirija. Naš sogovornik je bil Azzouz Haroun-Aymen, ateše veleposlaništva Alžirije v Ljubljani. Povedal je, da imajo s Slovenijo v pripravi velike načrte.
Ladja ali letalo?
V Alžiriji imamo sonce skozi vse leto, tudi v zimskih mesecih, kar pomeni, da lahko sadje in zelenjavo pridelamo tudi dva do trikrat na leto. Proizvajajo se v zelo velikih količinah, zato ima Alžirija velik potencial, da bi svoje produkte izvažala tudi v Slovenijo.
Kot pravi sogovorec, trenutno s Slovenijo preučujejo možnost, kako bi realizirali izvoz svežega sadja in zelenjave iz severno afriške države v Slovenijo. Razmišljajo med direktnim ladijskim prevozom iz alžirskega pristanišča v Luko Koper, ki bi naj trajalo med štiri do pet dni. Preučujejo pa tudi drugi možnost, in sicer možnost zračnega transporta – let iz Alžirije do Ljubljane bi vzel zgolj 2 uri, Slovencem pa tako omogočil pridobitev svežih produktov. Poudari še, da bo sporazumom o izvozu praviloma podpisan v 3 do 4 mesecih.

In kakšna bo cena?
»Cel svet ima določeno ceno za izvoz in uvoz sadja ter zelenjave iz ene države v drugo, ali iz enega konca sveta na drugega«, pove. »Razdalja, predvsem po zračni liniji, ni tako velika, zato verjamem, da tudi cena ne bo previsoka.« Svoje produkte Alžirci sicer že izvažajo v druge evropske države, kot so njim najbližja Španija, pa tudi Združeno Kraljestvo, Nizozemska ter čezoceanski državi Kanada ter Združene države Amerike.
Če bi Alžirija lahko pošiljala svoje izdelke v Slovenijo, bi to postala največja izvozna točka v vzhodni Evropi.
Gojenje zelenjave v Sahari
Kako poteka gojenje zelenjave v puščavski Sahari, kjer se povprečne temperature gibljejo okoli 40 stopinj Celzija? Puščavska agrikultura s pomočjo podzemnega namakalnega sistema zelenjavi in sadju ustvarja idealno podnebje in okolje, kar je tudi razlog, da lahko omenjene dobrine gojijo tudi po več krat letno. Kot poudari, je izjemno toplo podnebje in namakalni sistem recept za sveže sadje ter zelenjavo skozi vse leto.

Pridelajo lahko vse pridelke – od krompirja, paradižnika, zmajevega sadja do feferonov in čilija.
Zaključi z mislijo, da si Alžirija zelo prizadeva za sodelovanje z vzhodnimi državami, Slovenijo pa postavlja na prvo mesto držav, s katerimi si sodelovanja tudi najbolj želijo.
Slovenija mi je zelo všeč – od nje bi se lahko marsikaj naučili ter črpali izkušnje. Čeprav ima populacijo zgolj 2 milijona ljudi, je produkcija sadja in zelenjave v državi zelo velika – kar dokazuje že to, da je ena izmed večjih proizvajalk koruze.













