Uncategorized

Dve pogosti napaki med ščetkanjem, zaradi katerih zobje postanejo rumeni

ščetkanje zob

Porumeneli zobje marsikomu nižajo samozavest, saj so ena prvih stvari, ki jih druga oseba opazi na nas. Se tudi sami spopadate z rumenimi zobmi, čeprav se vam zdi, da nimajo pravega razloga, da bi izgubili svojo belino? Seveda je najenostavnejša rešitev to, da zobe preprosto popravimo in pobelimo pri zobozdravniku, a kaj, če vam povemo, da lahko že preprosta sprememba v rutini naredi čudež, in to brez kemikalij in povsem zastonj?

Je za to, da vaši zobje niso beli, kriva nepravilna uporaba ščetke?

Zobozdravnik dr. Ferakh Hamid je namreč razkril, da se lahko razlog za rumene zobe skriva v napačnem ščetkanju.

Kot pravi, mnogi ščetke ne pripravijo pravilno za natančno ščetkanje zob. Ščetko morate torej najprej navlažiti in nato na njo nanesti pasto, saj vam lahko slednja v nasprotnem primeru (tj. ščetkanje ”na suho”) obarva zobe. Poleg tega vam lahko zobje porumenijo tudi v primeru, če si jih umivate prehitro po uživanju kisle hrane.

Kot je dr. Hamid pojasnil za časnik Daily Mail, ”ščetkanje zob na določene načine, na primer brez vode ali takoj po uživanju kisle hrane, lahko sčasoma dejansko povzroči, da bodo zobje manj beli.” Nadalje je dodal, da se ”suho ščetkanje morda sprva zdi dobro za odstranjevanje površinskih madežev, vendar se zobna pasta brez vode ne razporedi dobro.”

Drugi krivec je lahko kislina.

Če ščetkate zobe takoj po uživanju kisle hrane, je vaša sklenina morda prešibka, da bi prenesla ščetkanje, in obstaja nevarnost, da kislino samo prenašate po ustih, namesto da bi jo očistili. Skrivnost lepih zob pa je delno tudi v mehčanju ščetin. ”Ko ščetine navlažite, se zmehčajo. To pomeni, da je ščetkanje nežnejše do dlesni in zob ter preprečuje draženje ali poškodbe,” je še zaključil.

4 razlogi, zakaj so lahko vaši zobje sicer rumeni:

1. Zunanja barvila; površinsko obarvanje

Ti madeži vplivajo na sklenino (zunanjo plast zob) in so pogosto posledica:

  • hrane in pijače – kava, čaj, rdeče vino, kola, jagodičevje, sojina omaka in kari;
  • kajenja in tobaka – nikotin in katran povzročata temno rumene ali rjave madeže;
  • slabe ustne higiene – zobje so lahko zaradi nakopičenih zobnih oblog videti rumeni.

2. Notranji madeži, tj. znotraj zoba

Ti madeži izvirajo iz notranjosti zoba in so lahko posledica:

  • staranja – zobna sklenina se naravno obrabi, zato se pod njim odkrije več rumenkastega zobovja;
  • genetike – nekateri ljudje imajo naravno debelejšo ali bolj rumenkasto sklenino;
  • zdravil – antibiotiki, kot je tetraciklin (če ste ga jemali v otroštvu), ali nekateri antihistaminiki lahko povzročijo spremembo barve;
  • preveč fluora – preveč fluora v otroštvu (fluoroza) lahko povzroči bele ali rumenkasto-rjave madeže.

3. Erozija sklenine

Kisla hrana in pijača (soda, agrumi, kis) obrabljajo sklenino in razkrivajo rumenkasto zobovje pod njo. Prav tako škripanje z zobmi (bruksizem) lahko stanjša sklenino, zaradi česar so zobje sčasoma videti bolj rumeni.

4. Zdravstvena stanja in zdravljenje

Nekatera stanja, ki vplivajo na razvoj sklenine ali zobovja, lahko povzročijo spremembo barve. Tudi kemoterapija in radioterapija glave in vratu lahko povzročita porumenitev ali potemnitev zob.

Delitve: