Aktualno

Hrvaška načrtuje višanje cen, dopustovanje bo tako letos še dražje

Nedavna raziskava, ki so jo izvedli Hrvaško združenje za turizem, Združenje delodajalcev v hrvaškem hotelirstvu in podjetje Deloitte, je osvetlila ključne dejavnike, ki bodo oblikovali letošnjo sezono. Med najpomembnejšimi ugotovitvami so rast tujih rezervacij, zvišanje cen nastanitev in hrane ter potreba po večjem številu usposobljenih delavcev. Kljub temu pa hotelirji ostajajo optimistični glede prihodkov in pričakujejo pozitivne trende v predsezoni in glavni sezoni.

Pozitiven trend rezervacij in napovedana rast prihodkov

V omenjeno raziskavo so bili vključeni hoteli in kampi z 58.000 nastanitvenimi enotami, kar predstavlja 30,5 odstotka vseh hotelskih kapacitet v državi. Med anketiranci je 80 odstotkov hotelirjev že zabeležilo za šest odstotkov več rezervacij kot v enakem obdobju lani, medtem ko 56 odstotkov pričakuje več kot šestodstotno rast prihodkov.

Pri tem so približno dve tretjini hotelirjev opazile rast rezervacij iz tujih trgov, kot so ZDA, Velika Britanija, Madžarska in Slovenija. Na drugi strani 40 odstotkov njih poroča o upadu rezervacij z nemškega in avstrijskega trga, a 83 odstotkov še vedno pričakuje povečanje povpraševanja v zadnjem trenutku.

V predsezoni in posezoni 70 odstotkov hotelirjev pričakuje rast števila nočitev v primerjavi z lani, še posebej med velikonočnimi prazniki. V glavni sezoni pa, zaradi nizkega deleža hotelskih zmogljivosti, ki znaša le 9,5 odstotka vseh turističnih nastanitev, večina (70 odstotkov) napoveduje, da bo število nočitev ostalo na približno enaki ravni kot lani.

Cene nastanitev sledijo inflaciji, hrana dražja za približno pet odstotkov

Raziskava je tudi pokazala, da je dve tretjini hotelirjev zvišalo cene sob za dva do tri odstotke, kar je v skladu z inflacijo, medtem ko so cene hrane in pijače v povprečju narasle za pet odstotkov. Okoli polovica anketiranih pričakuje rast operativnih stroškov, predvsem stroškov dela, ki naj bi se povečali za več kot pet odstotkov v primerjavi z lani.

Poleg tega bo 70 odstotkov hotelirjev letos potrebovalo več delavcev kot lani, vendar večina meni, da jih ne bodo našli na domačem trgu dela. Najbolj iskani so bolje kvalificirani natakarji, kuharji, barmani in slaščičarji, saj se pričakuje zvišanje kakovosti in kategorizacije hotelov, poroča STA.

Delitve: