Aktualno

Izbruh salmonele prizadel na stotine ljudi, glavni osumljenec je to priljubljeno živilo

Zdravstveni uradniki so opozorili, da se je v zadnjih dveh letih zaradi zastrupitve s hrano zastrupilo na stotine ljudi po vsej Evropi, glavni osumljenec pa so okuženi paradižniki.

Glavni nosilci bakterije so …

Konec septembra je bilo po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) v 18 evropskih državah od leta 2023 potrjenih 510 primerov specifičnega seva bakterije Salmonella. Salmonela je ena najpogostejših vrst zastrupitve s hrano, ki povzroča bolečine v želodcu, drisko in vročino. ECDC meni, da so češnjevi paradižniki s sredozemskega otoka Sicilije “glavni prehranski nosilec” izbruha, ki je povezan s sevom bakterije, znane kot Salmonella Strathcona.

Preiskovalci so sev izsledili do pridelovalca paradižnika na Siciliji. Bakterije so našli v vzorcu namakalne vode tam, kar je “potrdilo vlogo okolja pri kontaminaciji paradižnika”, je sporočila agencija.

Posamezni primeri tudi v Sloveniji

V večletnem izbruhu je Italija poročala o največ primerih (123), sledile so ji Nemčija (113), Avstrija (76), Združeno kraljestvo (73) in Francija (43). Trinajst drugih evropskih držav – Hrvaška, Češka, Danska, Estonija, Finska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Slovaška, Slovenija, Španija in Švedska – je poročalo o manj kot 15 primerih, poroča Euronews.

Izbruh je prečkal tudi Atlantik, Združene države Amerike pa so zabeležile 24 primerov, Kanada pa 10.

To ni prvič, da so sicilijanski paradižniki prepoznani kot povzročitelji zastrupitve s hrano s tem sevom salmonele. Povezovali so jih z izbruhom na Danskem leta 2011, je sporočil ECDC. Agencija je pozvala k nadaljnji preiskavi, da bi potrdila, da so sicilijanski paradižniki dejansko “nosilec okužbe” v izbruhu, in dejala, da bi bilo treba storiti več za spodbujanje strožjega nadzora bakterij med sezono obiranja paradižnika.

Delitve: