Kako pogosto pojeste banano in olupek odvržete v smeti? Verjetno kar pogosto. A tudi ta del sadeža, ki ga običajno zavržemo, je postal pravi prehranski hit. Bananini olupki so namreč vse pogosteje na jedilnikih po svetu, vse od indijskih kuhinj do sodobnih veganskih restavracij, in to z dobrim razlogom.
Kaj se skriva v olupku?
Čeprav se morda sliši nenavadno, so bananini olupki polni koristnih hranil. Vsebujejo veliko vlaknin, kalija, magnezija, antioksidantov in celo triptofana, spojine, ki pozitivno vpliva na razpoloženje in prebavo. S prehranskega vidika je torej škoda, da jih preprosto zavržemo.
Kako jih pripraviti?
Ne jejte jih surovih, saj bi vas zagotovo odbil okus. A ko jih skuhate, spečete, dušite ali zmešate v napitek, se njihov okus in tekstura močno spremenita. V Indiji olupke že dolgo uporabljajo, v veganski kuhinji so postali priljubljena osnova za sendviče z »olupljenimi bananami«, kjer delujejo kot nadomestek za meso v stilu nafucane svinjine.
Če se odločite poskusiti to novost, posezite po ekoloških bananah brez pesticidov, olupke dobro operite in jih po možnosti skuhajte ali prekuhajte, da se zmehčajo.
@mrbarrylewis I’ve turned these banana peels into pulled pork! A strange but delicious vegan alternative that removes the chewiness of pulled pork, and reduce your waste! #recipe #vegan #nowaste #cooking ♬ original sound – Barry Lewis
In ne, okus ne bo podoben banani … Bolj spominja na nekaj med bučo in čajem. A kljub temu, da morda ne bo ljubezen na prvi ugriz, gre za zanimivo, trajnostno in hranljivo novost, ki pomaga zmanjšati količino zavržene hrane.













