Podražitve cen mesa v Sloveniji, predvsem govedine in teletine, so v zadnjem času najbolj opazne na trgovskih policah. Po podatkih GIZ Mesne industrije Slovenije so cene za skoraj četrtino višje kot pred kratkim. Kaj pa to pomeni za potrošnike, proizvajalce in trg mesa nasploh? Pogovarjali smo se z Ano Ahčin, generalno sekretarko GIZ Mesne industrije Slovenije.
Glavni razlogi za strmo rast cen mesa v Sloveniji
Cene mesa v Sloveniji so v zadnjem letu občutno narasle, pri govedini in teletini skoraj za 25 %. Glavni vzroki so višji stroški proizvodnje, naraščajoče cene surovin, energentov, logistike in embalaže ter strožji evropski standardi za rejne živali. Obenem Ana Ahčin, generalna sekretarka GIZ Mesne industrije, opozarja: “Če bodo stroški na vseh ravneh še naprej naraščali, ne bo šlo brez novih podražitev.”
Posebej na segmentu govedine so nabavne cene za živo težo v zadnjih dveh letih skoraj podvojene, samo letos pa so se zvišale že za več kot 30 %.
Pritiski ostajajo
Pomanjkanje rejnih živali, izvoz domačega goveda in nelojalna konkurenca vplivajo na nadaljnje zviševanje cen mesa. Strokovnjaki napovedujejo, da bo trend višjih cen mesa prisoten tudi v prihodnjih mesecih.
Pomen za potrošnike in proizvajalce
Za potrošnike je vsak dvig cen hrane čutno občuten, medtem ko so proizvajalci pogosto prisiljeni prodajati nekatere vrste mesa pod stroški. Ohranjanje domače mesne industrije bo brez dodatnih podražitev vse težje.
Cena ostaja glavni dejavnik pri izbiri
Povprašali smo jo tudi o tem, če nam sledi še večji delež uvoza iz vzhodnoevropskih držav, kjer je meso ponavadi nižje kvalitete. Sekretarka pravi: “Žal je to zelo verjeten scenarij. Za precejšen delež slovenskih potrošnikov je namreč (nizka) cena glavni dejavnik za nakup, posledica pa preveč poceni mesa na prodajnih mestih, bodisi tržnih viškov iz drugih držav bodisi mesa slabše obdelave/ kvalitete.”
Slovenska proizvodnja mesa – perutnine v presežkih
Slovenija ohranja zanesljivo proizvodnjo govedine, perutninsko meso beleži rahlo rast, medtem ko je proizvodnja prašičjega mesa stabilna. Samooskrba pri perutnini presega 110 %, kar omogoča močan izvozni potencial, prašičje meso pa ostaja na približno 30 % samooskrbi.Cena ali kakovost? To bo očitno vprašanje, po katerem se bomo potrošniki v prihodnosti pogosto spraševali.