Na Apeninskem polotoku, predvsem v regijah Piedmont, Lazio in Campania v Italiji, se letos soočajo z enim najhujših primanjkljajev pridelka lešnikov v zadnjih desetletjih. Razmere so posledica več dejavnikov: ekstremnih vremenskih pojavov (močan dež, nenavadne temperaturne spremembe, suša) in pojava škodljivcev, kot je azijska lešnikova stenica, ki močno prizadene nasade, poroča Fresh Plaza.
Veliki padec pridelka (ocenjuje se, da je v nekaterih območjih izguba med 30 % in 60 %, v starejših nasadih pa celo 100 % pridelka) pomeni, da se količinska in kakovostna razpoložljivost lešnikov močno zmanjšuje.
Kaj to pomeni za industrijo in oboževalce Nutelle?
Za živilsko industrijo, še posebej za izdelke, ki močno temeljijo na tej surovini (na primer priljubljeni lešnikov namaz), to ustvarja pritisk. Zaradi manjšega pridelka in višjih stroškov (sortiranje, slabša kakovost, dodatno delo) rastejo tudi nabavne cene lešnikov, kar bo najverjetneje, kljub zamiku, preneseno tudi na končne potrošnike.
Poleg količine je zaznana tudi poslabšana kakovost pridelka: v nekaterih nasadih plodovi odpadajo z grmovja še pred zorenjem, kar pomeni, da industrija mora dodatno investirati v sortiranje in obdelavo neželenih izpadov. Hkrati se zaradi zmanjšanih zalog v Italiji in dražjih cen lešnikov intenzivneje ozira po alternativnih virih: več uvoza iz drugih držav oziroma preusmeritve dobavne verige z namenom zmanjšanja tveganj za zaloge in ceno.
Za slovenski trg to pomeni naslednje: izdelki, v katerih so lešniki pomembna sestavina (še posebej namazi in sladice) bi lahko doživeli dvig cen. Potrošniki bomo tako sčasoma morda občutili učinek z višjimi maloprodajnimi cenami in morda manjšo izbiro premium-sort ali pa večjo odvisnost proizvajalcev od uvoza.













