AktualnoGospodarstvo

Predstavljamo avtohtono slovensko pasmo: Cikasto govedo

Kot edina avtohtona pasma goveda v Sloveniji, ki se je skozi stoletja prilagajala alpskemu okolju, cikasto govedo predstavlja živ spomenik naše zgodovine in trajnostnega kmetijstva. Več o zgodbi te avtohtone slovenske pasme izveste v pogovoru z Matjažem Hribarjem, strokovnim vodjo Združenja rejcev avtohtonega Cikastega goveda v Sloveniji.

Elegantne značilnosti in materinskost

Cikasto govedo odlikujejo edinstvene lastnosti, ki so se razvile v sožitju z gorsko krajino. Z barvo plašča, ki sega od kostanjevo rdeče do svetlejših odtenkov in jo prekinjajo bele lise na trebuhu in hrbtu, je takoj prepoznavna. Je manjša, z elegantno glavo, kratkimi rogovi ter prožnimi in tankimi kostmi. Te značilnosti ji omogočajo, da se s spretnostjo giblje po strmih in zahtevnih pašnikih, kjer bi se večje pasme težje znašle. Poleg fizičnih lastnosti izstopa tudi njen temperament. Je mirna in poslušna, kar je bilo nekoč ključno pri delu na kmetijah. Znan je tudi njen izjemen materinski čut in dolga življenjska doba, ki lahko preseže 20 let.

Vir: www.cikastogovedo.si

Od skorajšnjega izginotja do ponovnega preporoda

Cikasto govedo je bilo nekoč osrednja pasma slovenskih kmetov, a po drugi svetovni vojni je skoraj izginilo,” pravi Matjaž. Razlogi so bili predvsem gospodarski. Kmetje so se usmerili v bolj donosne tuje pasme, ki so dajale večje količine mleka in mesa. Tradicionalno planšarstvo je začelo izumirati, kar je še dodatno zmanjšalo potrebo po tej skromni in vzdržljivi živali. Križanje z drugimi pasmami je ogrozilo čistost pasme, število čistokrvnih primerkov pa se je drastično zmanjšalo.

Danes pa ciko ponovno srečujemo na slovenskih pašnikih. Reševalna akcija se je začela s priznanjem pasme za avtohtono, kar je omogočilo finančno podporo rejcem. V ospredje je stopilo trajnostno kmetijstvo in ekološka pridelava. Cikasto govedo je idealno za ekstenzivno rejo, kjer ne gre le za količino, ampak za sožitje z naravo.

Kot je poudaril Matjaž Hribar, strokovni vodja Združenja rejcev avtohtonega cikastega goveda v Sloveniji:

Cikasto govedo je več kot le domača žival – je živa vez med preteklostjo in sedanjostjo slovenskega podeželja.

Zakaj je mleko in meso cike tako posebno?

Čeprav cika ne dosega rekordnih količin mleka ali mesa, sta njena izdelka cenjena zaradi izjemne kakovosti in edinstvenega okusa. Mleko cikastega goveda je izredno bogato z maščobami in beljakovinami, kar ga dela idealnega za izdelavo sira. Sir, skuta in maslo iz cikinega mleka imajo poln, “maslen” okus, ki je značilen za izdelke, pridelane iz pašne reje. Meso je temnejše barve in bolj sočno, z izrazitim okusom, ki izhaja iz naravne prehrane živali. Je odlična izbira za butične mesnine, ki jih vse pogosteje iščejo vrhunski kuharji in potrošniki, ki cenijo kakovost in zgodbo

Delitve: