Magazin

RECEPT: Naredite bombardino, ki je letos obnorel obiskovalce adventnih sejmov, kar doma

recept za bombardino

Adventne stojnice s pijačo in družbena omrežja je letos preplavila pijača, s katero smo se doslej večinoma srečevali na italijanskih smučiščih. A ker je ta okusna rumena pijača precej zasvojljiva, cene na sejmih pa, roko na srce, precej zasoljene, imamo za vas recept, kako si jo pripravite kar doma, in v njej skupaj z najdražjimi uživate v udobju svojega kavča.

Bombardino je majhen italijanski jajčni liker koktajl, pripravljen iz le treh preprostih sestavin, in sicer iz jajčnega likerja, kot sta Zabov ali Advocaat, žganja in stepene smetane, na vrhu pa je posuta s ščepcem cimeta.

Kaj pomeni Bombardino?

Bombardino v italijanščini dobesedno pomeni “mala bomba” in ime je popolnoma na mestu. Izvira iz italijanskih Alp in je zelo priljubljena v smučarskih središčih, kjer si jo privoščite za ogrevanje in prijetno sprostitev po dnevu na smučišču. Domnevno jo je izumil lastnik smučarske koče v Lombardiji. Namreč, ko je nekega dne v kočo iz ledenega snežnega viharja prispela skupina smučarjev, je lastnik hitro zmešal zabaglione (italijansko jajčno kremo), viski in mleko. Mešanico je segrel in postregel prezeblim smučarjem, ki so vzkliknili: “Accidenti! È una bomba!” (Presneto, to je bomba!), in tako naj bi se rodila znamenita pijača.

Kako pripravite čisto pravi bombardino?

Jajčni liker po izbiri segrevajte v kozici na srednjem ognju, dokler ni tik pred vretjem (ne pustite, da zavre). Nato ga prelijte v espresso skodelico ali kozarček za žgane pijače. Dodajte žganje in premešajte, da se poveže. Na vrh dodajte žlico stepene sladke smetane in potresite s cimetom.

 

Delitve: