Aktualno

To je recept za viralno “zdravo” jufko, ki je enostavna za pripravo doma

Ta recept je postal viralen, ker je izjemno preprost, pripravljen v manj kot 20 minutah in bistveno bolj hranilno bogat kot jufka iz “fast food” restavracije. Okus se s pravimi začimbami in dobro zapečenim mesom zelo približa originalni jufki. Svetujemo, da se prepričate sami.

Aromatične začimbe in sočno mleto meso

Za 2 osebi potrebujete 250 do 300 gramov puste mlete govedine (lahko tudi puran ali piščanec). Začinite jo z eno žličko soli, pol žličke popra, eno žličko mletega koriandra, pol žličke mlete kumine, eno žličko mlete paprike in eno žličko origana. Za aromo dodajte dve žlički mletega česna (ali dva naribana stroka svežega) ter pol manjše, drobno naribane čebule.

Za serviranje boste potrevovali dve tortilji. Osvežujoč nadev sestavljajo ena pest narezanega zelenega zelja, polovica kumare, nekaj solate in rezin paradižnika. Za omako združite dve žlici tekočega jogurta. Začinite z enim naribanim strokom česna, pol žličke mlete kumine, žličko peteršilja (svežega ali suhega) ter soljo in poprom po okusu.

Glavni trik je v zvitem mesu iz pečice

Najprej segrejte pečico na 220 °C in rešetko namestite na sredino. Vse sestavine za meso (govedino, začimbe, naribano čebulo in olje) stresite v skledo in jih z rokami temeljito premešajte, dokler ne dobite povsem enotne in dobro začinjene zmesi. Pripravite dva kosa papirja za peko. Na enega položite polovico mesa in ga prekrijte z drugim kosom. Z valjarjem meso razvaljajte izjemno tanko, debelo le milimeter ali dva, da se razširi skoraj po celotni površini papirja.

Odstranite zgornji papir. Krajšo stranico papirja za peko nato začnite prepogibati čez meso in s tem postopkom oblikujte dolg, tanek zvitek oziroma trak. Ponovite postopek z drugo polovico mesa in oba zvitka položite na pekač. Pečete približno 15 do 20 minut, dokler meso ni lepo zlato zapečeno in ostane sočno.

domača jufka priprava mesa
Tako se pripravi meso za pečenje (Vir: osebni arhiv)

Sestavljanje in postrežba

Medtem ko se meso peče, hitro zmešajte vse sestavine za jogurtovo omako in jo postavite v hladilnik. Operite in narežite vso zelenjavo, kot je zelje, kumara in paradižnik.

Ko je meso pečeno, ga vzemite iz pečice, odstranite papir za peko in ga z rokami natrgajte na manjše, sočne koščke. Tortilje rahlo pogrejte, da postanejo prožnejše. Na vsako tortiljo najprej položite svežo zelenjavo, dodajte izdatno količino natrgane govedine in vse skupaj prelijte z osvežilno jogurtovo omako. Tako pripravljeno Jufko takoj postrezite.

DOMAČA JUFKA
Kako natrgati meso in servirati (Vir: osebni arhiv)

Tako ste pripravli hitro, domačo in manj kalorično obliko okusne jufke. Dober tek!

Preberite še o fermentaciji in preizkusite domač kimchi

Delitve: