Aktualno

Velike podražitve jajc in masla, toliko bomo letos odšteli za velikonočna živila

Velika noč je tik pred vrati, z njo pa tudi priprave na tradicionalne praznične jedi, med katerimi so nepogrešljivi pirhi. Leta 2023 je bila stopnja samooskrbe z jajci v Sloveniji 90-odstotna, kokoši pa so v povprečju znesle kar 900.000 jajc na dan, navaja Statistični urad RS (SURS). Konzumna jajca je v Sloveniji lani valilo 1,4 milijona kokoši nesnic. Povprečna cena za 10 jajc je znašala 2,38 evra.

Cene živil: maslo najbolj poskočilo

V primerjavi z lanskim letom so bila jajca marca 2025 dražja za 1,4 odstotka. Še višjo rast cene je zabeležilo maslo – podražilo se je za 12,6 odstotka. Po drugi strani so bile nekatere osnovne sestavine za pripravo potice cenejše: moka se je pocenila za 2,7 odstotka, sveže polnomastno mleko za 0,9 odstotka, sladkor pa za 0,6 odstotka. Suho sadje in oreški, ki prav tako pogosto sodijo med sestavine prazničnih jedi, so se podražili za 0,1 odstotka, poroča STA.

Hren: domača pridelava ne zadošča

Za pridelavo hrena, ki je obvezna priloga k velikonočni šunki, je bilo lani namenjenih 52 hektarjev površin. Skupno je bilo pridelanih 476 ton hrena, kar pa ni zadostovalo za domače potrebe. Slovenija je tako uvozila dodatnih 17,8 tone hrena, izvozila pa le eno tono.

Samooskrba s svinjino še vedno nizka

Tudi šunka ostaja ena ključnih velikonočnih jedi. Stopnja samooskrbe s svinjskim mesom je bila predlani zgolj 37-odstotna, kar je najmanj med vsemi vrstami mesa. Lani je povprečna cena kilograma svinjskega mesa s kostjo znašala 4,96 evra – približno šest odstotkov manj kot leto prej.

Delitve: