Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v nedavni primerjalni analizi pistacijevih namazov ugotovila, da so si izdelki na videz zelo podobni, a se v resnici precej razlikujejo. Med 18 pregledanimi izdelki sta bila le dva izdelana iz 100-odstotnih pistacij, so danes sporočili iz ZPS.
Močno zelena barva ne pomeni nujno večje vsebnosti pistacij
Večina drugih vzorcev je poleg pistacij vsebovala še dodatne sestavine, kot so rastlinske maščobe, sladkor, mleko v prahu in različni aditivi, ki vplivajo na okus, teksturo in obstojnost izdelka. Po oceni ZPS bi bilo za takšne izdelke primerneje uporabljati oznako »namaz s pistacijo«, saj bi ta potrošniku podala bolj realno predstavo o sestavi.
Potrošnikom svetujejo tudi previdnost pri izbiri, saj močno zelena barva izdelka ne pomeni nujno večje vsebnosti pistacij. Barvo lahko povzročajo barvila, kot sta spirulina ali klorofilin (E141), medtem ko imajo 100-odstotni pistacijevi namazi pogosto naravno rjavkasto barvo zaradi prisotnosti zgolj zmletih pistacij.
Po podatkih ZPS kilogram pistacijevega namaza v povprečju stane okoli 36,50 evra, a so razlike med izdelki velike – tako po ceni kot po vsebnosti pistacij, ki ne gre vedno z roko v roki s končno ceno.
Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ob tem pojasnjujejo, da uporaba izraza »pistacijev namaz« za izdelek z manj kot polovico pistacij ni v nasprotju s predpisi. Vseeno svetujejo, naj potrošniki natančno preberejo seznam sestavin.